Szukaj na tym blogu

sobota, 22 czerwca 2013

Chlebek chapati

250g mąki pszennej
150ml letniej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego

Do miski wsypać mąką i sól. Stopniowo dolewać wody, tak aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie. Skropić wodą i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na minimum godzinę.
Ponownie zagnieść ciasto, uformować ciasto i podzielić na 15 części. Zrobić z nich małe, okrągłe kulki. Po rozwałkowaniu placuszki powinny być bardzo cienki i okrągłe. Strzepnąć nadmiar mąki i umieścić na rozgrzanej patelni. Kiedy pojawią się bąbelki należy przewrócić placek na drugą stronę i piec dotąd, aż miejscami zacznie się lekko nadymać.
Podajemy natychmiast po upieczeniu lub zawijamy w ściereczkę, aby nie stwardniały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz