Szukaj na tym blogu

środa, 23 października 2013

Ciasto marchewkowe

300 g mąki
250 g brązowego cukru
300 g marchewki
225 ml dobrej jakości oleju
80 g posiekanych orzechów laskowych
3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
3/4 szklanki ciepłej wody do zalania siemienia lnianego
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki sody

Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, przyprawy, orzechy i startą marchewkę. Osobno utrzeć olej z cukrem i dodać spęczniałe siemię. Połączyć suche składniki z mokrymi, dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Na wierzch wylać roztopioną gorzką czekoladę.

1 komentarz: