Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 17 marca 2014

Wegański bananowiec

Przepis znalazłam na blogu Vegeluv. Trochę go uprościłam i nie dosładzałam, bakalie sprawiły, że był wystarczająco słodki.

Składniki na spód ciasta:
100g orzechów laskowych
garść rodzynek
garść moreli suszonych na słońcu (są one słodsze od tych siarkowanych)
sok z 1/2 cytryny

Rodzynki i morele zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Do blendera włożyć orzechy i zmielić je na bardzo drobno. Następnie dodać odcedzone rodzynki i morele (wodę można później dodać, gdyby mieszanka na spód była za sucha). Dodając sok z cytryny wszystko dokładnie z miksować na gładką masę.
Spód ułożyć na blasze lub w foremce.

Składniki na wierch:
2 szklanki mleka sojowego
2 łyżeczki agar-agar
3 bardzo dojrzałe banany
100g suszonych daktyli
odrobina soku z cytryny
szczypta chilli

Mleko zagotować razem z agar-agar. W blenderze zmiksować daktyle, banany, chilli i sok z cytryny. Dodać mleko, wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksować na gładką masę.
Równomiernie wylać na spód. Ciasto włożyć do lodówki albo odstawić w chłodne miejsce. Do spożycia gotowe po dwóch - trzech godzinach.

17 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis, bardzo jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda super. Jeżeli znajdę chwilę czasu, spróbuję. Tymczasem zapraszam również na blog: http://www.spadreams.pl/blog/medycyna-alternatywna/ajurweda-najlepsze-lekarstwo-na-jesienna-chandre

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. http://opakowania.wroclaw.pl/pl/strona/12/O%20firmie

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę fajnie wygląda :) Spróbuję go zrobić dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam i wyszedł rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dojrzałe to znaczy jakie? Już brązowe, czy mogą być jeszcze żółte? ;)

    OdpowiedzUsuń