Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 14 października 2013

Wegańskie burgery

3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 papryki dowolnego koloru
5 gałązek natki pietruszki
1 marchewka
1/2 ostrej papryczki chilli
garść słonecznika łuskanego
1/4 szklanki oleju
mąka orkiszowa i bułka tarta w ilości pozwalającej na sklejenie składników w całość
sól, pieprz, curry, majeranek
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Paprykę, natkę pietruszki i papryczkę chilli siekamy na drobne części. Marchew ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Mąki i bułki tartej dodajemy tyle, aby skleić składniki w całość. Doprawiamy do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy uformowane i obtoczone w bułce tartej wegeburgery.
Można podawać w bułce, razem z pomidorem, ogórkiem kiszonym, sałatą i sosami, albo też na obiad razem z ziemniakami i surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz