Szukaj na tym blogu

sobota, 22 czerwca 2013

Biała zupa z kalarepy

1 łyżka oleju roślinnego
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
500g oczyszczonej kalarepy, pokrojonej w kostkę
szczypta asafetydy
100ml wytrawnego białego wina
1l wywaru warzywnego
czarny pieprz świeżo mielony
5 łyżek śmietany sojowej
posiekana zielenina (natka pietruszki, szczypiorek, młode liście kalarepy, koperek)

Olej rozgrzać na patelni i przez krótką chwilę smażyć na nim kmin. Kalarepę i asafetydę wymieszać z kminem i razem krótko smażyć. Wszystko podlać białym winem, dodać wywar warzywny. Gotować około 20 minut, aż kalarepa będzie miękka. Zupę zmiksować. Doprawić pieprzem i kwaśną śmietaną. Doprawić posiekaną zieleniną i od razu podawać.

1 komentarz: