1 średniej wielkości biała kapusta
1 średniej wielkości marchewka
1 średniej wielkości pietruszka
1 mały pomidor
1 duża cebula
plaster cytryny
pęczek koperku
1 młoda cebulka
wywar warzywny
sól i pieprz
olej słonecznikowy do podsmażenia cebuli
Kapustę grubo poszatkować, dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Zalać wywarem warzywnym do wysokości połowy ilości kapusty w garnku.
Do gotującej się kapusty dodać pokrojonego na duże kawałki pomidora. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i delikatnie podsmażyć
na nim cebulę, następnie dodać ją do kapusty. Wrzucić plaster cytryny (wcześniej można wygnieść z niego sok). Po około 20 minutach gotowania, gdy kapusta będzie prawie
miękka dodać pokrojony pęczek koperku i młodą
cebulkę. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz