200g obranej marchwi
200g obranego selera
200g pora
1/4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
sok z 1/4 cytryny
1/4 łyżeczki ostrej papryki
szczypta asafetydy
szczypta gałki muszkatałowej
400ml śmietany sojowej (w miarę potrzeby więcej)
posiekane świeże zioła (mogą być też suszone)
10 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry
sól, pieprz
Marchew, seler i por zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, następnie wrzucić starte warzywa i razem wszystko podsmażyć. Dodać sok z cytryny, przyprawy, dolać śmietanę i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Jarzynkę przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, lekko posolić, następnie warstwę jarzynki i tak na zmianę, aż do zużycia wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość należy przycisnąć tak, aby sos z warzyw zakrył ziemniaki. Naczynie można przykryć (aby ciasto nie wyschło). Piec przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.
200g obranego selera
200g pora
1/4 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
sok z 1/4 cytryny
1/4 łyżeczki ostrej papryki
szczypta asafetydy
szczypta gałki muszkatałowej
400ml śmietany sojowej (w miarę potrzeby więcej)
posiekane świeże zioła (mogą być też suszone)
10 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry
sól, pieprz
Marchew, seler i por zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, następnie wrzucić starte warzywa i razem wszystko podsmażyć. Dodać sok z cytryny, przyprawy, dolać śmietanę i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Jarzynkę przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, lekko posolić, następnie warstwę jarzynki i tak na zmianę, aż do zużycia wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Całość należy przycisnąć tak, aby sos z warzyw zakrył ziemniaki. Naczynie można przykryć (aby ciasto nie wyschło). Piec przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz