450g brokułów
1 łyżka oleju słonecznikowego
1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki nasion żółtej gorczycy (może być czarna)
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta asafetydy
1/2l wywaru warzywnego
sól i pieprz
1-2 łyżki soku z cytryny
150ml śmietany sojowej
Różyczki brokułów drobno pokroić. Na oleju podsmażyć lekko zgniecione nasiona kopru włoskiego i gorczycę, dodać wszystkie przyprawy, pietruszkę i brokuły. Zalać wszystko wywarem warzywnym i gotować przez 10 minut, aż brokuły zmiękną. Wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać śmietanę i nie dopuścić do ponownego zagotowania.
1 łyżka oleju słonecznikowego
1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki nasion żółtej gorczycy (może być czarna)
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta asafetydy
1/2l wywaru warzywnego
sól i pieprz
1-2 łyżki soku z cytryny
150ml śmietany sojowej
Różyczki brokułów drobno pokroić. Na oleju podsmażyć lekko zgniecione nasiona kopru włoskiego i gorczycę, dodać wszystkie przyprawy, pietruszkę i brokuły. Zalać wszystko wywarem warzywnym i gotować przez 10 minut, aż brokuły zmiękną. Wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać śmietanę i nie dopuścić do ponownego zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz