Szukaj na tym blogu

niedziela, 6 października 2013

Łagodne curry z soczewicą

200g czerwonej soczewicy
800ml wody
3 łyżeczki bulionu warzywnego
¼ łyżeczki kurkumy
2 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
2-3 ziemniaki
puszka pomidorów bez skórki
1-2 zielone papryczki chilli
1 łyżeczka garam masala lub dowolnego curry
50g mleka kokosowego
garść świeżej kolendry
4 porcje ugotowanego ryżu basmati

Soczewicę zagotować w wodzie z bulionem, kurkumą i kminkiem. Gdy zacznie wrzeć, dodać ziemniaki i pomidory i gotować dopóki soczewica i ziemniaki nie będą miękkie. Rozgrzać patelnię, na gorącą oliwę wsypać curry, a następnie dodać posiekane papryczki chilli. Razem chwilę podsmażyć i dodać do soczewicy. Wymieszać, zalać mlekiem kokosowym i dołożyć kolendry.
Podawać z ryżem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz