200g
czerwonej soczewicy
800ml wody
3 łyżeczki bulionu warzywnego
¼
łyżeczki kurkumy
2 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
2-3 ziemniaki
puszka
pomidorów bez skórki
1-2 zielone papryczki chilli
1
łyżeczka garam masala lub dowolnego curry
50g mleka kokosowego
garść świeżej
kolendry
4 porcje ugotowanego ryżu basmati
Soczewicę zagotować w wodzie z bulionem, kurkumą i kminkiem. Gdy zacznie
wrzeć, dodać ziemniaki i pomidory i gotować dopóki soczewica i ziemniaki
nie będą miękkie. Rozgrzać patelnię, na gorącą oliwę wsypać curry, a następnie dodać posiekane papryczki chilli. Razem chwilę podsmażyć i dodać do soczewicy.
Wymieszać, zalać mlekiem kokosowym i dołożyć kolendry.
Podawać z ryżem.
Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz