1,5 szklanki białej mąki
0,5 szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
około 0,5 szklanki wody
cynamon, kardamon, imbir
Wierzch:
2-3 jabłka
puszka ananasów
cynamon, kardamon, imbir
Galaretka:
2 szklanki ulubionej herbaty
1 łyżeczka agar-agar
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem. Wodę dodajemy na końcu, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być spójne. Wyrobione ciasto można odłożyć na chwilę do lodówki albo od razu wyłożyć na blachę do pieczenia tarty i równomiernie rozłożyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 20 minut. Upieczony spód ostudzić.
Jabłka podsmażyć razem z przyprawami na patelni. Przestudzić, wyłożyć na ciasto.
Zagotować
dwie szklanki ulubionej herbaty, tu Rooibos, z łyżeczką agar-agar.
Wylać na schłodzone owoce. Całość włożyć do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz