Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 października 2013

Krem z marchwi

1,5 szklanki fasoli "Jaś" (namoczyć)
wywar warzywny
5 średnich marchewek
2 średnie ziemniaki
2 cm kawałek świeżego imbiru
olej słonecznikowy
mielona kolendra, ajwan, mielona kolendra, kurkuma, chilli, curry, mielony kmin rzymski, asafetyda, pieprz, sól
sok z cytryny

Fasolę namoczyć na noc. Kolejnego dnia ugotować do miękkości w wywarze warzywnym.
Marchew, ziemniaki i imbir obrać, a następnie pokroić w grube kawałki. W garnku rozgrzać olej słonecznikowy; na rozgrzany olej dodawać kolejno: ajwan, kolendrę, kurkumę, chilli, curry, kmin rzymski, asafetydę, pieprz, sól, sok z cytryny. Od razu dodać pokrojone warzywa, wymieszać razem z przyprawami, chwilę razem podsmażyć.
Dolać wody tyle aby przykryła lekko warzywa. Gotować aż warzywa będę średnio twarde. Przełożyć do blendera i utrzeć na gładką masę.
Wyłożyć na talerz. Dodać fasolkę, przystroić zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz