Szukaj na tym blogu

środa, 13 listopada 2013

Kapusta z patelni

2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry
1 mała cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
szczypta asafetydy
szczypta brązowego cukru
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
sól, pieprz
1 średniej wielkości kapusta pekińska pokrojona w drobne paski (może być również włoska)
100g kiełków lucerny
2 średniej wielkości pomidory
1 mała ostra papryczka chilli drobno posiekana
ok. 5cm kawałek świeżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę
200g wędzonego tofu
2 łyżki migdałów pokrojonych w słupki

Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Dodać kmin i kolendrę, prażyć do momentu aż zaczną wydzielać intensywny aromat. Do przypraw dodać cebulę i czosnek, razem smażyć. Dodać pozostałe przyprawy, chwilę razem podsmażyć, a następnie dodać pozostałe warzywa i kiełki. Smażyć do miękkości często mieszając. Wędzone tofu podsmażyć na patelni razem z chilli i imbirem.  Dodać do pozostałych warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać migdałami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz