Parathy to kilkuwarstwowe placki z mąki pszennej. Podaje się je do gotowanych warzyw, jogurtu, czatneju z miętu lub kolendry. Można je również podawać do zup.
200g przesianej mąki pszennej razowej
100g mąki białej
2 łyżki stopionego ghee lub masła
150ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Mąki zmieszać w misce. Dodać stopione ghee lub stopione masło i stopniowo dolewać wody, tak aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać 6-8 minut, aż będzie gładkie. Wyrabianie ciasta jest bardzo ważną czynnością. Należy robić to w następujący sposób: lekko posyp dłoń i ciasto mąką i zagniataj nasadą dłoni w kierunku od siebie. Ciasto następnie należy złożyć, obrócić i ponownie zagniatać. Czynność powtórzyć kilka razy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Jeśli po dodaniu wszystkich składników ciasto jest klejące, należy dodać mąki i nadal zagniatać, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto skropić wodą i odstawić na 30 minut do 2 godzin.
Kiedy ciasto będzie gotowe, rozgrzać patelnię. Ponownie zagnieść ciasto i uformować wałek, który należy podzielić na około 10 części. Każdą część rozwałkować na niezbyt cienkie placuszki. Posmarować powierzchnię każdego z nich roztopionym masłem i złożyć na pół. Posmarować ponownie ghee i złożyć jeszcze raz. Teraz rozwałkować na cienkie, duże placuszki.
Parathę położyć na rozgrzanej patelni. Należy uważać, aby nie przypalić placuszka. Kiedy obie strony są złotobrązowe, końcem łyżki posmarować parathę ghee. Wtedy przewrócić ją i posmarować z drugiej strony. Paratha jest gotowa, gdy obie strony są złotobrązowe i pokryte ciemnymi plamkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz