Szukaj na tym blogu

sobota, 22 czerwca 2013

Pierożki z kokosem i marchewką

porcja ciasta chapati
wiórki kokosowe (ok. 3 łyżki)

1 łyżka oleju roślinnego
1 mała cebula drobno pokrojona
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
50g marchewki drobno pokrojonej
100g posiekanej kapusty włoskiej
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki curry
szczypta asafetydy
50g ryżu
80g czerwonej soczewicy
400ml wywaru warzywnego lub wody imbirowej
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki śmietany sojowej
posiekana zielenina (pietruszka, szczypiorek, koperek)

Ciasto chapati rozwałkować bardzo cienko i wykroić krążki o średnicy około 10cm. Krążki posypać na środku wiórkami kokosowymi, pozostawiając wolny brzeg.
Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Marchewkę i kapustę włożyć na patelnię i krótko razem podsmażyć, do momentu aż trochę zmiękną. Dodać ryż i soczewicę, podlać wywarem lub wodą imbirową. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem, warzywa przestudzić. Dodać śmietanę i zieleninę, dokładnie wymieszać. Na każdy krążek ciasta posypany kokosem wyłożyć łyżkę nadzienia. Brzegi ciasta zwilżyć wodą i złożyć. Mocno skleić. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (aż wierzch się przyrumieni). Pierożki obrócić i piec kolejne 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz