2 szklanki suchej ciecierzycy
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
mała cebula
natka pietruszki
sól, kmin rzymski, kurkuma, chilli
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia opłukać, odsączyć i nieugotowaną zmielić w blenderze. Wymieszać z drobno posiekaną
cebulą, pietruszką, przyprawami, bułką tartą i sodą.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
Olej rozgrzać w rondelku lub na patelni. Smażyć na głębokim tłuszczu do zrumienienia przez około 5 minut.
Najlepiej smakują na ciepło.
Jadłem i szczerze polecam ! :)
OdpowiedzUsuńTeż jadłem i też polecam!:D
OdpowiedzUsuń