Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kotlety gryczane

2 szklanki kaszy gryczanej
1 łyżka oleju
1/2 szklanki ugotowanej pszenicy lub kiełków
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki natki pietruszki
1/2 szklanki rozmoczonych płatków owsianych
sól
pieprz
kminek (lub inna przyprawa, którą lubimy)
nasiona siemienia lnianego podprażonego
olej do smażenia

Sos:
1 średniej wielkości cebula
1-2 jabłka
3-4 suszone śliwki
1 i 1/2 szklanki soku pomidorowego
sól
pieprz
oregano

Kaszę gryczaną ugotować w litrze wody z łyżką oleju. Pszenicę i kaszę zemleć. Do masy dodać przesmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w siemieniu i usmażyć na oleju. 
Przygotować sos. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na oleju, dodać starte na tarce jabłko i pokrojone w paski suszone śliwki, oregano, sól, pieprz. Zalać sokiem pomidorowym i dusić około 10 minut. Polane sosem kotleciki można podawać z ziemniakami i warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz