Pokrzywa to pospolita
krajowa bylina. Niegdyś w medycynie ludowej bardzo ceniona, dziś
traktowana jako ogrodowy chwast. Nie docenia się jej bogactwa w
mikroelementy, witaminy, kwasy azotowe oraz związki aminowe.
Pokrzywa zawiera łatwo
przyswajalne mikroelementy: fosfor, żelazo, wapń, siarkę, potas,
jod, sód; witaminy B1, B2, prowitaminę A, witaminę K, witaminę C,
serotoninę, acetylocholinę, histaminę, fitosterole, flawonoidy,
superlektynę UDA, która hamuje rozwój wirusów, kwasy organiczne,
takie jak mrówkowy i octowy, naturalne barwniki roślinne
beta-karoten, chlorofil i ksantofil oraz kwas pantotenowy, który działa
przeciwzapalnie i zwiększa tępo regeneracji tkanek.
Surowcem o zastosowaniu leczniczym jest cała roślina, chociaż najczęściej stosowane są liście.
Działanie
i zastosowanie: w leczeniu dolegliwości i schorzeń takich jak
nieżyt żołądka i jelit, lekkie biegunki, cukrzyca (wpływa na
emisję enzymów trzustkowych, przez co obniża poziom cukru we
krwi), niedokrwistość, anemia, słabe krzepnięcie krwi –
pokrzywa zwiększa ilość erytrocytów i hemoglobiny we krwi dzięki
dużej zawartości żelaza, co przekłada się na poprawę krążenia
oraz wydolności fizycznej. Stosowana przy leczeniu zespołu zimnych
dłoni i stóp, schorzeń wątroby, wrzodów żołądka i
dwunastnicy, żylaków odbytu. Jest również skutecznym środkiem
przeciwkrwotocznym, który można stosować przy krwawieniach z
przewodu pokarmowego, płuc, nosa. Stosowana w stanach ogólnego
fizycznego i psychicznego osłabienia, przy obrzękach po wysiłku
oraz na tle niewydolności krążenia i nadciśnienia, zapalenia
nerwów kończyn, rwy kulszowej, w stanach zapalnych układu
moczowego.
Zewnętrznie
stosowana do płukanek i okładów na ropiejące rany, owrzodzenia,
krosty, łupież, do irygacji pochwy w stanach zapalnych i upławach.
Pokrzywa
to środek ogólnie wzmacniający, poprawiający przemianę materii,
stosowany w kuracjach odtruwających – oczyszcza organizm z toksyn
i kwasu moczowego, co jest wykorzystywane podczas leczenia dny
moczanowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz