1 łyżka masła
klarowanego
2 listki
laurowe
½ łyżeczki
ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka
ziaren czarnej gorczycy
1 mała cebula
drobno pokrojona
1 drobno
pokrojony ząbek czosnku
¼ łyżeczki
mielonej kolendry
½ łyżeczki
kurkumy
szczypta
asafetydy
200 g dokładnie
umytej czerwonej soczewicy
1 l bulionu
warzywnego
1 łodyżka
zielonej pietruszki gładkolistnej
sól, świeżo
zmielony pieprz
4-5 łyżek
kwaśnej śmietany
½ pęczka
drobno pokrojonego szczypiorku
Masło rozgrzać
w garnku, usmażyć na nim liście laurowe, kmin i gorczycę. Garnek
zdjąć z ognia i odczekać chwilę. Dodać cebulę oraz czosnek i
zeszklić na małym ogniu. Wszystkie składniki przesunąć na bok
garnka, na wolnej powierzchni smażyć przez minutę zmielone
przyprawy. Dodać soczewicę i podlać bulionem. Wrzucić łodyżkę
pietruszki. Zupę gotować na średnim ogniu przez 25 minut. Liście
laurowe i pietruszkę wyłowić. Zupę zmiksować, można doprawić
do smaku. Rozlać do talerzy i ugarnirować kleksem kwaśnej śmietany
i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz