Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Zupa z soczewicy

1 łyżka masła klarowanego
2 listki laurowe
½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
1 mała cebula drobno pokrojona
1 drobno pokrojony ząbek czosnku
¼ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki kurkumy
szczypta asafetydy
200 g dokładnie umytej czerwonej soczewicy
1 l bulionu warzywnego
1 łodyżka zielonej pietruszki gładkolistnej
sól, świeżo zmielony pieprz
4-5 łyżek kwaśnej śmietany
½ pęczka drobno pokrojonego szczypiorku

Masło rozgrzać w garnku, usmażyć na nim liście laurowe, kmin i gorczycę. Garnek zdjąć z ognia i odczekać chwilę. Dodać cebulę oraz czosnek i zeszklić na małym ogniu. Wszystkie składniki przesunąć na bok garnka, na wolnej powierzchni smażyć przez minutę zmielone przyprawy. Dodać soczewicę i podlać bulionem. Wrzucić łodyżkę pietruszki. Zupę gotować na średnim ogniu przez 25 minut. Liście laurowe i pietruszkę wyłowić. Zupę zmiksować, można doprawić do smaku. Rozlać do talerzy i ugarnirować kleksem kwaśnej śmietany i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz