Szukaj na tym blogu

niedziela, 14 kwietnia 2013

Pudla - naleśniki

250g mąki
1łyżeczka mielonego kminku
1-2 świeże chilli
1/4 łyżeczki asafetydy
3/4 łyżeczki kurkumy
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
300ml zimnej wody
1 łyżeczka świeżego imbiru
2 średniej wielkości pomidory, drobno pokrojone
1 posiekana papryka
masło do smażenia
sok z cytryny do skropienia naleśników 

Do mąki dodać kminek, posiekane chilli, asafetydę, kurkumę, sól, pieprz oraz mieloną kolendrę i posiekaną natkę pietruszki. Powoli dolewać wodę, aż do otrzymania gęstego ciasta naleśnikowego. Należy pamiętać, że ciasto będzie jeszcze rozcieńczone dodatkowo sokiem z pomidorów. Teraz dodać starty imbir, kawałki pomidorów i posiekaną paprykę. Odstawić.
Na patelni roztopić masło. Wylać na patelnię tyle ciasta, aby uformować naleśniki mniej więcej o średnicy 10 cm. Ważne aby naleśniki nie były zbyt grube. Piec wolno z obu stron, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Przed podaniem skropić sokiem z cytryną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz