450g kapusty
2 goździki
2 strączki kardamonu
1 laseczka cynamonu
4 łyżki ghee lub oleju roślinnego
4 ziemniaki średniej wielkości, obrane i pokrojone w drobną kostkę
1 łyżka startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka kurkumy
4 pomidory średniej wielkości, pokrojone na 8 części
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
150ml wody
Cynamon, goździki oraz kardamon zemleć i odstawić (można użyć też przypraw od razu w postaci zmielonej). Na średnim ogniu rozgrzać 3 łyżki tłuszczu. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki i smażyć, aż się przyrumienią cały czas mieszając, aby nie przywarły. Zdjąć garnek z ognia i przełożyć ziemniaki do innego naczynia.
Do tego samego garnka włożyć pozostałą 1 łyżkę tłuszczu i ciągle mieszając smażyć na nim przez kilka sekund starty imbir, pieprz cayenne i kurkumę. Dodać poszatkowaną kapustę i smażyć razem z przyprawami przez 5 minut, regularnie i dokładnie mieszając, aby dobrze połączyła się z przyprawami i nie przywierała do dna. Dodać pomidory, podsmażone ziemniaki, sól, cukier i wodę. Przykryć i gotować na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypać wcześniej przygotowaną mieszanką słodkich przypraw. Delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz