Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Zdrowe włosy

Jeżeli skórę głowy porównamy do gleby, to włosy są jak trawa, która potrzebuje wilgoci, składników odżywczych i dobrego systemu korzeni, aby pięknie wyglądać. Tak jak upał i nadmiar słońca wypala trawę, tak samo wysoka temperatura i wystawianie się na działanie promieni słonecznych wysusza włosy i osłabia ich cebulki oraz skórę. Zwłaszcza włosy blond i rude wymagają szczególnej opieki. W bardzo słoneczną pogodę należy chronić je nosząc kapelusz lub chustkę.

Jeśli chcemy, aby nasze włosy były zdrowe musimy zadbać o zrównoważoną dietę bogatą w aminokwasy, minerały i witaminy. Zwróćmy szczególną uwagę na zawartość takich składników jak: żelazo, siarka, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę C, jak i niezbędne kwasy tłuszczowe. Poniżej wymieniam produkty, w których możemy znaleźć zalecane składniki.

Żelazo: warzywa liściaste, wodorosty dulse, herbata z pokrzywy, pełne ziarna, rodzynki, nasiona dyni, orzechy, jagody, jak również ... zwiększona aktywność fizyczna.
Siarka: orzechy, warzywa z rodziny kapustnych, jabłka, żurawina, fasola, cebula, rzeżucha, porzeczki.
Cynk: nasiona dyni i słonecznika, zarodki pszenne.
Witaminy z grupy B: pełne ziarna, zielone warzywa, fasola, proso, kukurydza, sola, żyto, zarodki pszenicy, migdały, mleko, awokado, orzechy, pszenica, gryka, jęczmień, dziki i brązowy ryż, ziarna sezamu, brokuły, kapusta, kalafior, nasiona słonecznika, oleje roślinne, marchew, banany, ogórki kiszone w sposób naturalny.
Witamina C: szparagi, rośliny z rodziny kapustnych, groszek zielony, czerwona i zielona papryka, pomidory, fasolka mung, jagody, owoce cytrusowe, melony, mango, papaja, ananas.
Najważniejsze kwasy tłuszczowe: zarodki pszenne, siemię lniane.

Składniki odżywcze to podstawa zdrowych włosów. Jednak często napięcie skóry głowy lub warstwa tłuszczu blokują krążenie, tym samym pozbawiając cebulek włosowych pożywienia. W przypadku napięcia doskonałym rozwiązaniem jest masaż głowy.
Gdy nasze włosy są suche należy upewnić się czy dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość cynku i niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Gdy włosy przetłuszczają się należy przede wszystkim ograniczyć potrawy tłuste oraz regularnie myć i szczotkować włosy.
Łupież może pojawić się, gdy spożywamy pokarmy obciążające pracę wątroby, tj. ciężkostrawne tłuste potrawy oraz produkty takie jak mleko, jogurt, ser żółty, masło orzechowe lub tłuste czerwone mięsa. Nasila się też pod wpływem alergii. Zdrowa dieta i jedzenie pietruszki oraz stosowanie płukanek z pietruszki pomaga w przywróceniu równowagi skóry głowy.

1 komentarz: