1,5l wody
3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki asafetydy
3 pomidory średniej wielkości, umyte i drobno pokrojone
plasterki cytryny do udekorowania
Groch przebrać i umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć. Zagotować wodę z kurkumą i solą. Dodać połówki grochu i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, czasami mieszając. Kiedy groch będzie miękki, w rondelku rozgrzać tłuszcz i wrzucić nasiona kminu. Po kilku sekundach dodać starty imbir, mieloną kolendrę i asafetydę, a następnie pomidory. Smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając, po czym wlać do grochu i gotować na małym ogniu, aż będą całkowicie ugotowane.
Każdą porcję przystroić plasterkiem cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz