Szukaj na tym blogu

środa, 8 maja 2013

Nasturcja - kwiat ozdobny oraz lek

Nasturcja swymi pięknymi kwiatami może nie tylko zdobić nasze okna ale również wspomagać nasze zdrowie i być wspaniałym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Roślina ta jest w całości jadalna.
Wysiewana z nasion przyjmuje się bardzo łatwo i w krótkim czasie cieszy nas swym pięknym wyglądem.
Pochodzi z Peru i Ekwadoru, do Europy została przywieziona w XVI wieku. Jednak dopiero w XX wieku zaczęto badać jej właściwości lecznicze. Odkryto wtedy, że spożycie już 5 - 10 g liści nasturcji powoduje wytwarzanie w organizmie substancji hamujących wzrost bakterii tyfusu, czerwonki oraz drobnoustrojów powodujących zapalenie płuc. Nasturcje stosuje się przede wszystkim w leczeniu bakteryjnego zakażenia miedniczek nerkowych, dróg moczowych, jak również przy chorobach oskrzeli, w stanie zapalnym gruczołu krokowego oraz przy grypie i przeziębieniach.
Nasturcja jest dobrze znaną rośliną leczniczą w medycynie brazylijskiej i peruwiańskiej. W medycynie ludowej była stosowana jako środek dezynfekujący, przyspieszający gojenie ran, antybiotyk, środek łagodzący choroby klatki piersiowej oraz jako środek przeciwszkorbutowy. 
Jest źródłem luteiny i wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Kwiaty nasturcji są bogatym źródłem związków mineralnych takich jak siarka i fosfor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz