
Wysiewana z nasion przyjmuje się bardzo łatwo i w krótkim czasie cieszy nas swym pięknym wyglądem.
Pochodzi z Peru i Ekwadoru, do Europy została przywieziona w XVI wieku. Jednak dopiero w XX wieku zaczęto badać jej właściwości lecznicze. Odkryto wtedy, że spożycie już 5 - 10 g liści nasturcji powoduje wytwarzanie w organizmie substancji hamujących wzrost bakterii tyfusu, czerwonki oraz drobnoustrojów powodujących zapalenie płuc. Nasturcje stosuje się przede wszystkim w leczeniu bakteryjnego zakażenia miedniczek nerkowych, dróg moczowych, jak również przy chorobach oskrzeli, w stanie zapalnym gruczołu krokowego oraz przy grypie i przeziębieniach.
Nasturcja jest dobrze znaną rośliną leczniczą w
medycynie brazylijskiej i peruwiańskiej. W medycynie ludowej
była stosowana jako środek dezynfekujący, przyspieszający gojenie ran,
antybiotyk, środek łagodzący choroby klatki piersiowej oraz jako
środek przeciwszkorbutowy.
Jest źródłem luteiny i wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Kwiaty nasturcji są bogatym źródłem związków mineralnych takich jak siarka i fosfor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz