Pożytek składa się z czterech podstawowych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Dla jelit szczególnie ważne są otręby oraz kiełki tych zbóż, ponieważ posiadają dużo celulozy, która wchłania w siebie wodę, co znakomicie nawilża jelito grube. Ponadto posiadają szeroki wachlarz witamin i składników mineralnych, takich jak: siarka, żelazo, jod, potas, magnez, fosfor oraz aminokwasy w postaci lecytyny i fosfatydów.
Przygotowanie:
w młynku do mielenia kawy zmielić po dwie łyżki wyżej wymienionych zbóż. Dodać dwie łyżki otrąb pszennych, rodzynki, pestki dyni, słonecznika i ziarna siemienia lnianego. Zalać wrzątkiem, tak aby wszystko było przykryte wodą (można wymieszać pół na pół wodę z wodą imbirową). Odstawić, aby napęczniało.
Jako dodatki można zastosować starte jabłko, siekane orzechy włoskie, łyżkę miodu.
Śniadanie takie powinno być spożywane na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz