Szukaj na tym blogu

piątek, 21 czerwca 2013

Vata - energia ruchu

Vata zapewnia niezbędny ruch w całym ciele i jest bardzo istotna dla utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Nasila się ona podczas jesieni, jak również w momentach przejściowych pomiędzy porami roku. W te dni warto zadbać szczególnie o swoją dietę i tryb życia. Naszym celem powinno być ustabilizowanie ruchu. Regularność i rutyna są bardzo ważne, aby uspokoić nasiloną w tym czasie energię Vata.

Osoby, w ciele których dominuje energia Vata, charakteryzują się szybkim umysłem, elastycznością oraz kreatywnością. Bardzo szybko łapią nową myśl, ideę ale równie szybko o niej zapominają. Pobudzeni, ciągle w ruchu i aktywni, osoby Vata chodzą, mówią i myślą szybko. Odznaczają się mniejszą pewnością siebie, siłą woli, śmiałością i tolerancją na zmiany niż inne typy, i bardzo często odczuwają niestabilność oraz brak ugruntowania w życiu. Osoby typu Vata zarabiają pieniądze szybko i szybko je wydają. Nie są dobrymi strategami, w konsekwencji czego, mogą cierpieć na problemy ekonomiczne. Są jak wiatr – sprawia im trudność ustanie w miejscu. Regularność jest trudna, jednak niezbędna, aby obniżyć i kontrolować poziom Vata. Dla osób tego typu zalecane jest położenie się spać około godziny 22.00., gdyż potrzebują oni więcej snu niż pozostali. Vata charakteryzują się zmiennym apetytem i trawieniem. Bardzo lubią jedzenie o smaku cierpkim, tak jak sałata czy surowe warzywa. Aby uspokoić i zharmonizować Vata potrzebne jest jednak jedzenie słodkie, kwaśne i słone oraz ciepłe i gotowane.
Osoby, u których energia Vata nie jest w równowadze stają się bojaźliwi, nerwowi i niecierpliwi. 

Znane osoby typu Vata:

  
Shirley MacLaine

Woody Allen

Osoby te są bardziej podatne na choroby, które zawierają w sobie element powietrza, np. rozedma płuc, zapalenie płuc czy też zapalenie stawów. Inne charakterystyczne zaburzenia to wzdęcia, tiki, drżenie, bolące stawy, sucha skóra oraz włosy, problemy na tle nerwowym, zatwardzenie, utrudnione myślenie. Vata nasila się w ciele wraz z wiekiem, co przejawia się w suchej skórze oraz zmarszczkach.
Cechami charakterystycznymi dla energii Vata jest suchość, lekkość, zimno, szorstkość, ruchliwość, delikatność, czystość. Odnajdujemy ją w takich częściach ciała jak: jelito grube, mózg, stawy, uda, skóra, uszy, kości. Częste podróże, zwłaszcza samolotem, ciągłe pobudzenie, używki takie jak narkotyki, cukier i alkohol, zimne napoje i jedzenie, chłodne otoczenie – wszystko to powoduje zaburzenia Vata.
Ludzie z zaburzoną energią Vata pozytywnie reagują najszybciej na ciepłe, lekko oleiste, ciężkie i odżywcze jedzenie. Pomocne są również łaźnie parowe oraz nawilżacze powietrza. Przed kąpielą, czy też prysznicem, zalecany jest codzienny masaż olejkiem.

Wskazówki kulinarne:
Podstawową zasadą, jaką powinniśmy się kierować przy przygotowywaniu jedzenia, które za zadanie ma obniżenie poziomu Vata to posiłki ciepłe, dobrze ugotowane, ciężkie. Powinno spożywać się małe trzy albo cztery posiłki. Jeżeli jest to konieczne można zjeść przekąski. Powinna jednak być dwugodzinna przerwa po ostatnim i przed kolejnym posiłkiem. Regularność w spożywaniu posiłków jest najbardziej istotna. Osoby, u których dominuje energia Vata powinny spożywać posiłki takie jak zupy, potrawy duszone, zapiekanki warzywne. Mogą używać więcej oleju do swoich potraw, niż pozostałe dwie dosze. Aby poprawić trawienie powinni ograniczyć spożywanie surowego jedzenia.
Dobrze ugotowany ryż lub owies są korzystne dla uspokojenia Vata, ponieważ nie działają wysuszająco, gdy dodamy dużo wody, masła lub ghee. Najlepszym posiłkiem są ugotowane warzywa, jednak zjedzona od czasu do czasu surowa sałata z dodatkiem oliwy lub kremowego dressingu nie zaszkodzi. Ziemniaki, pomidory, bakłażany, jak i papryki oraz szpinak powinny być unikane. Tak samo jak cierpkie i suche owoce, jak żurawina, surowe jabłka, owoc granatu. Natomiast słodkie, dojrzałe i soczyste owoce są bardzo wskazane. Ważne, aby pamiętać, że owoce zawsze spożywamy same, nie łączymy z innymi produktami, oraz zawsze na pusty żołądek.
Zapotrzebowanie na białko osoby typu Vata mogą pokryć poprzez rozsądne spożywanie nabiału. Rośliny strączkowe są trudne do strawienia, dlatego też powinny być spożywane w ograniczonych ilościach, przed gotowaniem powinny być moczone, a następnie przygotowane z niewielką ilością oleju i przypraw, takich jak kurkuma, kmin rzymski, kolendra, imbir, czosnek, asafetyda.
Wszystkie orzechy i nasiona są bardzo dobre dla Vata. Najlepsze działanie osiągają, gdy spożywane są w formie masła lub mleka. Rano zalecane jest spożycie dziesięciu namoczonych przez noc i oczyszczonych ze skórki migdałów. Osoby tego typu mogą spożywać pół kieliszka wina, rozcieńczonego z wodą, podczas lub po posiłku. Powinny jednak unikać cukru, kofeiny i papierosów, ze względu na łatwość uzależniania się. Intensywny tryb życie może powodować zatruwanie organizmu, dlatego też bardzo wskazana jest codzienna praktyka medytacji.

Najważniejsze wskazówki, aby zharmonizować energię Vata
  • przebywaj w ciepłym otoczeniu
  • bądź spokojny
  • unikaj zimnego, mrożonego i surowego pożywienia
  • unikaj chłodu i zimna
  • jedz ciepłe potrawy i przyprawy
  • utrzymuj regularny tryb życia
  • dużo odpoczywaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz